
Най-добрите рецепти за фритюрник с горещ въздух (air fryer)
Може би един от най-често срещаните въпроси във всяко домакинство е „Какво да сготвим за вечеря?“. Независимо дали при вас този въпрос възниква вечер или пък по-често си го задавате сутрин или на обяд, ние имаме отговор за вас! В тази статия ще откриете избрани рецепти за фритюрник с горещ въздух, които със сигурност ще ви станат любими.
С помощта на вашия air fryer можете да приготвяте разнообразни ястия по-бързо и по-здравословно. Експериментирайте с рецептите, за да внесете свежест във вашето меню. Продължете да четете, за да откриете 5 от най-добрите рецепти за фритюрник с горещ въздух!
СЪДЪРЖАНИЕ НА СТАТИЯТА
1. Пилешки бутчета в air fryer с ароматни подправки

Съставки:
- 4 пилешки бутчета
- 1-2 с.л. зехтин
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. чесън на прах
- Сол и черен пипер на вкус
- Сушен розмарин на вкус
Начин на приготвяне:
Подгответе пилешките бутчета и ги поставете в купа или друг подходящ съд, в който ще можете удобно да ги овкусите. Върху бутчетата сложете зехтина с подправките и втрийте всичко добре в месото, докато не придобие цвета на подправките.
Предварително загрейте фритюрника с горещ въздух – ако има специфична програма за целта, то използвайте нея, но можете да използвате и друга подходяща.
Подредете пилето в кошницата. Гответе за 25-30 минути, като обърнете бутчетата на половината време за равномерно запичане.
Сервирайте с гарнитура по избор.
2. Хрупкави рибени филенца с лимон и чесън
Съставки:
- 500 г почистено филе от бяла риба
- Сокът от половин лимон
- 2 с.л. зехтин или олио
- Сол на вкус
- ½ ч.л. сух магданоз (по желание)
- Брашно (за панировката)
- Яйце (за панировката)
Начин на приготвяне:
Нарежете рибата на хапки, след което ги оваляйте в мазнината и подправките. Полейте с лимонов сок за свеж вкус. Хапките се топят първо в брашно, след това в разбитото яйце и отново в брашно.
Предварително загрейте фритюрника с горещ въздух. Хапките можете да печете на програма с температура 190°C. Гответе за 10-12 минути до златисто запичане и леко хрупкава кора. Препоръчваме да следите процеса на готвене и при необходимост да обърнете хапките, за да са равномерно изпечени.
Сервирайте с гарнитура от пресни зеленчуци, салата и по желание лек сос.
3. Солени кексчета с шунка и сирене, подходящи за закуска или за бързо междинно хранене

Съставки:
- 150 г брашно
- 2 яйца
- 100 мл мляко
- 50 мл зехтин или разтопено масло
- 100 г настърган кашкавал или сирене с плътна текстура
- 80 г нарязана шунка
- 1 ч.л. бакпулвер
- Щипка сол
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното в купа и прибавете към него бакпулвера и щипка сол.
В отделна купа разбийте яйцата с млякото и зехтина, след което добавете настърганото сирене и шунката.
Комбинирайте сухите и мокрите съставки до получаване на гладко тесто.
Напълнете формите за кексчета на около 2/3 от капацитета.
Гответе в предварително загрят air fryer на 180°C за 12-15 минути или до златиста коричка.
4. Бърз аламинут – сиренца с мед и орехи в кори за баница

Съставки:
- 300 г твърдо сирене
- 2-3 кори за баница
- 2-3 супени лъжици мед
- Орехи (натрошени)
- 5-6 супени лъжици олио (за намазване на корите)
- 1 яйце (разбито)
- Сусам (за поръсване, по желание)
Начин на приготвяне:
Нарежете сиренето на правоъгълни парчета. Пригответе си корите за баница – всяка кора трябва да бъде разделена на парчета, подходящи за размера на хапките сиренца. Разнесете олио върху всяка кора. Поставете предварително нарязаното сирене в единия край, намажете го с мед и сложете желаното количество натрошени орехи. След това навийте сиренето в кората, като се стараете да запечатате добре от всички страни.
Готовите рулца трябва да потопите в разбито яйце. Можете да поръсите с малко сусам (по желание).
Гответе в предварително загрят air fryer на 220°C за 10 минути или до златисто. Желателно е по средата на готвенето да обърнете рулцата с помощта на щипка, за да са равномерно изпечени от двете страни.
5. Лесен и непретенциозен крем карамел!
Съставки:
- 5 бр. яйца
- 500 мл. прясно мляко
- 1 бр. ванилия
- 8 с.л. захар за сместа
За карамела:
- 100 г захар
- 2 с.л. вода
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата със захарта и прибавете към тях прясното мляко и ванилията. Ако искате да си гарантирате по-добър резултат, можете да загреете прясното мляко, така че да избегнете температурния шок при готвенето.
В подходящ за котлона съд сложете захарта, предвидена за карамела, заедно с двете супени лъжици вода. Желателно е да се придържате към по-ниска (до средна) степен на котлона, за да избегнете загаряне на захарта.
Сипете от готовия карамел на дъното на всяка купичка, така че то да бъде изцяло покрито. След това налейте от яйчената смес до запълване на формата.
Пече се на по-ниски градуси 140/150°C за 30-35 минути. Проверете с ножче или клечка – ако излезе чиста, кремът е готов.
Все още нямате air fryer?
Ако все още не сте открили предимствата на фритюрника с горещ въздух, сега е най-подходящият момент да инвестирате в него. Този уред не само ще ви помогне да готвите по-здравословно, но и значително ще улесни ежедневното ви готвене.
Разгледайте богатия избор и специалните предложения в нашата категория Фритюрници с горещ въздух и се убедете сами в предимствата на този уред.
Разгледайте също още публикации на тема Кулинария в нашия блог.